YSE

Developing future leaders

Susanne Schouten, Circular & Value Chain

Energie, enthousiasme, ambitieuze collega’s maar wel graag zonder arrogantie en zowel een steile inhoudelijke als persoonlijke leercurve; het waren de kernbegrippen die ik zocht in mijn eerste baan. Er zijn talloze hippe bedrijven, detacheerders en consultancy firma’s die zeggen dit te kunnen bieden, maar wat is waarheid en hoe maak je uiteindelijk een keuze? Is het een kwestie van logisch redeneren of komt er meer bij kijken?

Wat een dilemma, dat ‘eerste-baan-kiezen’. Ik kwam vers van de TU Eindhoven, met een bachelor Industrial Design en een master Innovation Management op zak. Ik had mijn afstudeeronderzoek bij Outside Inc. op een supply-chain onderwerp gericht, en vond de bijbehorende vakken ook altijd erg interessant. Eenmaal zoekende naar een baan via vacaturesites, merkte ik echter dat ik bij negen van de tien functietitels geen flauw idee had wat het nou inhield. Wat ik wél wist is dat ik van puzzels oplossen houd, en graag op projectmatige basis werk zodat ik niet snel verveeld raak. Dit stuurde me in eerste instantie dan toch de kant van consultancy op. Ik bezocht inhousedag na inhousedag bij verschillende (grote) consultancy bureaus en struinde menig consultancy career-event af. Allemaal supertof; het projectmatig werken voor grote bedrijven, veel-omvattende strategische puzzels oplossen en met de grote bazen aan tafel zitten discussiëren.  Maar ik voelde me er niet thuis, vond sommigen te ‘formeel’ en miste een stuk inhoudelijke kennis op het gebied van supply-chain.

Via het netwerk Powered by Meaning, waarbij Outside Inc. ook is aangesloten kende ik YSE. Ik was daardoor al een aantal keren met YSE-ers in contact gekomen en zat met enige regelmaat op het kantoor in Baarn. Het luxe villapand contrasteert -gelukkig- nogal met de nuchtere en ontspannen cultuur die er huist; hier voelde ik me gelijk op mijn gemak! Toen ik hoorde dat YSE een supply-chain management traineeship aanbiedt, waarin  aspecten van zowel de zachte als harde kant van supply chain management voorkomen, was ik verkocht. Door de projectmatige basis en het karakter van sommige opdrachten komen ook wat aspecten van consultancy hierin terug, en is het een mooie combi van twee werelden. YSE maakt daarbij alle statements uit hun promotieteksten waar, en is precies wat ik ervan verwachtte; energiek, enthousiast en no-nonsense!  Het is mij dan ook wel duidelijk dat het ‘eerste-baan-kies-dilemma’ niet alleen met logisch nadenken wordt opgelost, maar ook wat van je intuïtie vraagt. Dus kijk goed rond, combineer gezond verstand met je onderbuikgevoel en tadaaa: problem solved!

Recente berichten