YSE

Developing future leaders

Danja von Salisch, OverhYd

Mijn interesse in bestuur, beleid en politiek werd gewekt toen ik als zeventienjarige scholier voor het eerst in de banken van de Amsterdamse Gemeenteraadszaal zat. Nadat Job Cohen de raadsvergadering opende ontvouwde zich een razend interessante vergadering. Omdat ik destijds een snuffelstage deed voorzagen de partijcollega’s mij van achtergrondinformatie over stemrondes, strategieën en beleidsonderwerpen. Ik vond het geweldig om dit levensechte spel van dicht bij mee te maken en ik was verkocht. Jaren later, met de bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap en de master Bestuur en Beleid op zak wist ik één ding: ik wil in de publieke sector werken. Met de huidige trends van decentralisatie, digitalisering en flexibilisering van de overheid staat het openbaar bestuur voor grote uitdagingen. Hier wil ik graag aan bijdragen!

Maar ja… ‘de overheid’, dat is nog heel breed. De cultuur, werkzaamheden en vraagstukken kunnen heel divers zijn. Daarom wilde ik verschillende overheidsorganisaties leren kennen en ervaring opdoen in diverse functies. Dit alles natuurlijk het liefst in een organisatie waar het bruist van de energie en gezelligheid en die ruimte geeft voor persoonlijke ontwikkeling.

Via een vriendin hoorde ik over YSE. “Wat? Wise?” Ah, YSE! Generatie Y, traineeship OverhYd, de uitgelezen kans om diverse ervaringen op te doen! Toen ik bij de profielomschrijving op de website ‘beter glansrijk onderuit dan niet geprobeerd’ zag staan werd ik écht enthousiast. Dit móet wel een frisse organisatie zijn die mij gaat motiveren om het beste uit mezelf te halen en plezier te hebben in mijn werk.

Het voelt als een luxe om voor een organisatie te werken waar veel enthousiasme, openheid en ruimte voor eigen initiatief is. Ik vind het ontzettend leerzaam om vanuit een externe organisatie opdrachten te doen binnen de overheid, de gesprekken met YSE-ers die in andere sectoren aan het werk zijn vind ik namelijk inspirerend en interessant. Wat ik leer in de trainingen en intervisie kan ik direct toepassen in de opdracht die ik op dat moment doe. Zo hoop ik mijn bijdrage te leveren aan het oplossen van vraagstukken, verandering teweeg te brengen en bij te dragen aan een overheid die aansluit bij een dynamische samenleving.